Koptekst 3
Eetstoornis

Wat is een eetstoornis?
Als je een eetstoornis hebt kun je aan weinig anders meer denken dan aan wel of niet eten, met grote gevolgen voor je lijf en ook je sociale leven. Hoe eerder je de juiste hulp vindt, hoe groter de kans dat je beter wordt.
Klagen over je gewicht, letten op wat je eet, te veel eten… dat doen we bijna allemaal wel eens. Maar als wel of niet eten je hele leven bepaalt en het een obsessie wordt, spreek je van een eetstoornis. Een eetstoornis is een psychische ziekte in veel vormen. Je eet te weinig, of juist heel veel in een keer. Of je gaat na het eten juist niets meer eten, braken of hard sporten.
Twijfel of vermoed je dat je een eetstoornis hebt? Zoek dan meteen hulp. Ook als je niet precies weet welke eetstoornis je hebt. Hoe sneller je om hulp vraagt, hoe groter de kans is dat je beter wordt. Familie of vrienden kunnen je daarbij helpen.
Binnen onze praktijk is Sofie gespecialiseerd in de behandeling van verschillende typen eetstoornissen (m.u.v. ARFID). Voor deze specialisatie heeft zij dePost-HBO behandeling van eetstoornissen gevolgd. Daarnaast is Sofie werkzaam binnen het multidisciplinaire eetstoornissenteam (het eetteam) van de Mutsaersstichting.
De begeleiding bestaat uit een traject waarbij u (zeker in het begin) wekelijks naar de praktijk zal komen. Samen bespreken we welke gedachtes en emoties er bij u spelen en hoe we de behandeling gaan starten. Vaak is er naast begeleiding vanuit de diëtist ook een traject bij een psycholoog of psychotherapeut gewenst, dit gaat altijd in overleg.
bron: stichting Kiem.

Anorexia Nervosa
Als je anorexia hebt, zijn eten, je gewicht en de vorm van je lichaam een obsessie. Je bent heel bang om aan te komen of dik te worden. En je vindt jezelf nooit dun genoeg.
Anorexia nervosa, kortweg anorexia, gaat over veel meer dan eten. Het is een manier om met nare gevoelens en gedachten om te gaan. Niet eten, of extreem streng zijn over wat je wel en niet eet, kan je een gevoel van kracht en controle geven. Langzaam maar zeker neemt anorexia zo je leven over. Van alle psychische ziektes eist anorexia in Nederland de meeste levens.
Symptomen van anorexia nervosa
-
Je hebt een te laag lichaamsgewicht voor je lengte en leeftijd.
-
Je bent extreem bang om aan te komen of dik te worden.
-
Je vindt jezelf te dik, maar bent te licht.
-
Je staat een aantal keer per dag op de weegschaal.
-
Je telt de hele dag hoeveel calorieën je binnenkrijgt.
-
Je hebt een vertekend lichaamsbeeld. Als je in de spiegel kijkt, zie je een dik lichaam.
-
Je schaamt je vaak voor anderen als ze je zien eten. Daarom verzin je smoesjes om niet in gezelschap te hoeven eten.
Boulimia Nervosa
Mensen met boulimia hebben regelmatig eetbuien door lijngedrag. Uit schuldgevoel en schaamte wil je dat eten daarna kwijt. Zo kom je terecht in een cyclus van eten en braken, laxeren of sporten.
Eigenlijk gaat boulimia niet over eten. Het is een manier om om te gaan met angst en problemen. Of je nou onzeker bent over school of je werk, stress hebt of je ongelukkig voelt in een relatie: een eetbui verdringt die nare gevoelens even.
Dit zijn symptomen van boulimia nervosa
-
Een onbedwingbare drang om heel veel te eten
Dat is wat anders dan soms wat meer eten, of soms teveel. Tijdens een eetbui eet je veel meer dan de meeste mensen doen binnen dezelfde tijd en omstandigheden. In een half uur eet je bijvoorbeeld twee familiezakken chips, een literbak ijs en een reep chocola. Soms heb je niet eens honger.
-
Je kunt niet stoppen
Tijdens een eetbui kun je niet stoppen met eten. Je bent de controle kwijt. Na een paar happen geniet je er niet meer van. Zo’n eetbui heb je minstens één keer per week, minstens drie maanden lang. Soms plan je ze.
-
Braken, laxeren of veel sporten
Na de eetbui komen schuldgevoelens en de schaamte. Je doet er ook alles aan om niet aan te komen. Want je vindt het belangrijk hoe je eruit ziet. Je gaat bijvoorbeeld braken, laxeren of veel sporten. Je gewicht schommelt vaak, maar meestal niet zoveel dat je omgeving er wat van merkt.
-
Lastig te herkennen
Mensen met boulimia hebben vaak een normaal gewicht. Daardoor kan het moeilijk zijn om de ziekte te herkennen. En is het makkelijk om je ziekte te verbergen.
Eetbuistoornis
Een eetbuistoornis is vaak een reactie op verdriet, woede of eenzaamheid. Tijdens een eetbui heb je niet in de hand hoeveel je eet. Stoppen lukt niet. Hoe eerder je hulp krijgt, hoe groter de kans gelukkig is dat je beter wordt.
Een eetbuistoornis wordt ook wel Binge Eating Disorder genoemd. De stoornis gaat over veel meer dan eten. Het is een manier om met nare gevoelens of gedachten om te gaan. We horen vaak dat het troost en afleiding biedt. Tijdens het eten hoef je namelijk even niets te voelen.
Dit zijn de kenmerken
Met een eetbuistoornis heb je regelmatig een niet te stoppen drang om extreem veel te eten in een korte tijd. Eetbuien verzachten emotionele pijn, maar zorgen uiteindelijk voor nog meer schuld en schaamte gevoelens. Stoppen lukt niet, terwijl je er niet blij van wordt. Je spreekt van een eetbuistoornis als je minstens één keer per week een eetbui hebt, drie maanden lang.
Na zo’n eetbui walg je vaak van jezelf, voel je je somber of schuldig. Je schaamt je en houdt de buien geheim. Als je aan tafel zit met familie of vrienden, eet je zo normaal mogelijk. Bij boulimia nervosa compenseer je voor de eetbui door te braken, laxeren of sporten. Bij een eetbuistoornis doe je dat niet. Vaak heb je daardoor veel overgewicht.
Eetbuien hangen samen met drie of meer van de volgende kenmerken:
1. Veel sneller eten dan normaal.
2. Dooreten totdat een onaangenaam vol gevoel ontstaat.
3. Grote hoeveelheden voedsel nuttigen zonder dat je trek hebt.
4. Alleen eten, uit schaamte over de hoeveelheid die je eet.
5. Achteraf van jezelf walgen, je somber of erg schuldig voelen.
Bron: Stichting Kiem